Što je ventilacija?

Ventilacija je proces izmjene onečišćenog zraka iz prostorije  svježim zrakom iz atmosfere radi održavanja potrebnih higijenskih uvjeta koji su neophodni za zdrav i ugodan boravak ljudi u ventiliranoj  prostoriji.

Ventilaciju možemo podijeliti na:

  • prirodnu ventilaciju
  • mehaničku ventilaciju

Prirodna ventilacija podrazumijeva izmjenu zraka u prostoriji bez korištenja ventilatora, to jest iskorištava prirodne zakone pri izmjeni zraka u nekoj zatvorenoj prostoriji dok je mehanička ventilacija prisilna izmjena zraka u zatvorenome prostoru na mehanički pogon pomoću ventilatora.

Prednosti prirodne ventilacije su mali investicijski troškovi, jednostavno održavanje, jeftina pogonska energija, niska razina buke i smanjenje emisija stakleničkih plinova. Nedostaci su slaba učinkovitost, slaba mogućnost upravljanja te ovisnost o vremenskim uvjetima.

optima klima ventilacija

Prednosti mehaničke ventilacije su neovisnost  o vremenskim uvjetima, veliki izbor opreme, mogućnost regulacije te je pojednostavljen proces projektiranja sustava. Nedostaci su veliki investicijski troškovi, velika potrošnja energije, recirkulacija zraka te problem buke.

Zašto je bitna ventilacija prostora?

Zanimljiv podatak je da prosječan čovjek modernog zapadnog svijeta provede oko 90 % svojeg vremena u zatvorenom prostoru te udahne više 12.000 litara zraka na dan. Isto tako prema nekim istraživanjima, u prosječnom prostoru u zapadnim državama unutarnji zrak zagađen je čak i do pet puta više od vanjskog zraka. Upravo ovi podatci govore u prilog potrebe za kontroliranom i komfornom ventilacijom.

optima klima ventilacija prostora

Kad kažemo kontroliranom ventilacijom mislimo na mehanički tip ventilacije tj. ventilacije pomoću za to predviđenih ventilatora. Klasičnom, prirodnom ventilacijom otvorimo prozor da bi se loš zrak zamijenio svježim ali pri tom izgubimo svu energiju i povećavamo troškove rada jer je svjež zrak potrebno ponovo zagrijati zimi / ohladiti ljeti.

Neke od glavnih prednosti komforne kontrolirane ventilacije su:

  • osjećaj svježeg i čistog zraka  i kad su prozori zatvoreni
  • posebni filteri filtriraju čestice prašine i pelud što povoljno utječe na alergičare ili astmatičare
  • zaštita od vanjske buke i insekata
  • nema osjećaja propuha jer su prozori zatvoreni
  • uz povrat topline i vlage, zimi je očuvana toplina prostorija i postignuta idealna temperatura
  • sustav štedi puno više energije nego što mu je potrebno za rad

optima klima ventilacija

Cijena usluge

Zbog specifičnosti svakog prostora i zahtjeva kupca, ipak je cijenu potrebno formirati nakon uvida.

POPUSTI

Posebna online ponuda

%5

Popust na ugradnju
ISPRINTAJ

Molimo prezentirati kupon prije izvršenja usluge.

Što drugi kažu o nama

Imate pitanja?
Kontaktirajte nas!

Slobodno nam se javite s vašim upitom. Odgovorit ćemo vam u najkraćem roku. Ukoliko treba izlazak na teren javite nam se telefonom.

Tel. +385 241 801