KLIMA UREĐAJI

Koji klima uređaj izabrati?

Idealno vrijeme za kupnju klima uređaja je izvan ljetne sezone, kada su česte akcijske cijene samih uređaja, ali i njihove ugradnje. Danas nije jednostavno izabrati klima uređaj pored toliko proizvođača i tipova klima. Hoće li to biti mobilna klima, split ili multi-split sistem, inverter ili ne-inverter; koliko kilovata, BTU-a; samo za hlađenje ili i za grijanje, WiFI, ionizacija… Bezbroj opcija. Odabir klima uređaja naposljetku se treba prilagoditi specifičnostima prostora stoga je ipak najbolje pozvati stručnjaka koji će procijeniti na licu mjesta kakav vam je uređaj potreban.

Koju marku klima uređaja izabrati?

Kod odabira marke klima-uređaja treba biti realan i reći da su najkvalitetniji klima uređaji japanske proizvodnje.  Najkvalitetnije klime na tržištu danas su Mitsubishi electric, Daikin, Toshiba i Fujitsu te one spadaju u viši cjenovni razred. Zatim, srednjeg cjenovnog razreda su korejske i kineske klime marke GREE, Samsung, Midea, Haier i LG. I na kraju klime nižeg cjenovnog razreda i kvalitete su marke  Vivax, Azuri i slične. Dakle i u ovom slučaju cijena ima presudnu ulogu.

Koliko košta klima uređaj?

NIŽI CJENOVNI RAZRED | CIJENA 2.000 – 4.999 kn

Funkcije:

 • A – A++ energetski razred
 • Osnovni filterski sustav
 • WIFI upravljanje
 • Timer

SREDNJI CJENOVNI RAZRED | CIJENA 5.000 – 7.999 KN

Funkcije:

 • A++ – A+++ energetski razred
 • Katehinski filterski sustav
 • WIFI upravljanje
 • Niska razina buke
 • Bolje zadržavanje kapaciteta pri vrlo visokim i niskim temperaturama
 • Timer

VIŠI CJENOVNI RAZRED | CIJENA 8.000 – 15.000 kn

Funkcije:

 • A+++ energetski razred
 • Plasma filterski sustav
 • Ionizator zraka
 • Senzor prisutnosti osoba
 • Niska razina buke
 • Visoko zadržavanje kapaciteta pri ekstremnim temperaturama
 • Dobra funkcija grijanja
 • WIFI upravljanje
 • Timer
Inverter ili ne-inverter klima?

U svakom slučaju je inverter bolji izbor ako vam to dopuštaju financije. S tim u vezi inverter klima je i skuplji uređaj. Zašto? Inverter tehnologija, bez obzira na proizvođača, podrazumijeva promjenjiv način rada i kapacitet kompresora. U praksi to znači da inverter kompresor ima mogućnost povećanja ili smanjenja rada kada za to ima potrebe. Ako treba više hladiti/ grijati, povećava se broj okretaja i obrnuto. Tako da inverter kompresor radi konstantno u promjenjivom načinu rada održavajući postavljenu temperaturu dok se ne-inverter kompresor uključuje kada se temperatura se smanji ili uveća pri čemu ne-inverter kompresor troši više energije pri čestom pokretanju od inverterskog. Upotrebom invertera ušteda električne energije kreće se od 30% pa do čak 40 %. Ako želite se i grijati na klimu onda svakako se preporučuje inverterski model. Osim niže potrošnje električne energije i učinkovitijeg grijanja, inverter zbog svog načina rada ima duži vijek trajanja.

Koliko košta montaža klima uređaja?

Montaža klima uređaja u prosjeku košta 1.000 plus PDV. To se odnosi na uređaje do 5 kW, montažu do 3 m instalacije, odnosno na udaljenost do 3 m između vanjske i unutarnje jedinice, bez upotrebe skele ili dizalice. Cijena se povećava ako je udaljenost između unutarnje i vanjske jedinice veća od tri metra ili ako je vanjska jedinica na većoj visini te je potrebna dizalica. Isto tako cijena se uvećava. Isto tako cijena se uvećava kod montaže poliamid plastičnih nosača vanjske jedinice. Cijena se najbolje formira nakon uviđaja.

Koliko košta demontaža klima uređaja?

Ako je potrebno skinuti stari klima uređaj, molimo vas to ipak prepustite stručnjacima jer se u klima uređaju nalazi plin koji uništava ozon pa je demontažu najbolje prepustiti profesionalcima. Tako se plin ne ispušta u atmosferu već prikuplja i ekološki zbrine kao i cijeli dotrajali klima uređaj. Cijena demontaže se kreće oko 500 kn.

Ako kupujete klima uređaj u Optima klimi, demontaža stare klime je besplatna.

Osjećate neugodan miris iz klima uređaja?

Klima uređaje potrebno je redovito servisirati i čistiti barem jednom godišnje. Najidealnije bi bilo prije svake sezone, tj. prije sezone hlađenja a tako i grijanja. Razlog neugodnog mirisa je u bakterijama koje su se preko ljeta nakupile na isparivaču te ga je potrebno dezinficirati.

Bakterije i mikroorganizmi se množe na uređajima koji se neredovito i nepravilno čiste te tako vam mogu ugroziti zdravlje. Neke od bolesti koje mogu izazvati su rinitis, sinusitis, konjunktivitis, upala uha, iritacije sluznice očiju, nosa i grla, kašalj, glavobolje pa čak i upalu pluća. Najopasnija bakterija koja može nastaniti klima uređaj je i legionela, koja izaziva tzv. legionarsku bolest. Da bi klima uređaj što dulje i sigurno radio potrebno ga je redovito održavati.

Koliko košta godišnji servis čišćenja klima uređaja?

Godišnji servis čišćenja košta od 350 kn i podrazumijeva čišćenje i dezinfekciju maske i kućišta s filterima, čišćenje isparivača kemijskim sredstvima, čišćenje kade kondenzata, čišćenje kanalica isparivača, čišćenje odvodnog crijeva kondenzata propuhivanjem i vodom, čišćenje turbine te provjera svih funkcija.

Zbog čega voda kapa iz klima uređaja?

Voda je zapravo kondenzat koji nastaje na hladnim dijelovima klime. Ljeti se klima, naravno, koristi za hlađenje te je unutarnja jedinica hladna i na njoj se kondenzira vlaga iz zraka. S druge strane, zimi je vanjska jedinica hladna te za vlažnih dana iz nje počinje teći voda. Ništa zabrinjavajuće.

Zašto unutarnja jedinica klima uređaja povremeno pucketa?

Razlog pucketanja je diletacija plastike. Kućište unutarnje jedinice najvećim dijelom se sastoji  od međusobno povezanih plastičnih dijelova. Uslijed zagrijavanja i hlađenja dolazi do širenja ili skupljanja materijala što može uzrokovati kratkotrajno pucketanje na spojevima. Ova pojava je učestalija kod povoljnijih uređaja gdje je kvaliteta izrade nešto niža.

VODA

Koliko košta renoviranje kupaonice?

Radi specifičnosti posla, odnosno individualnog pristupa i posebnih uvjeta svakog pojedinog objekta, cijene opreme i usluga izvođenja dosta osciliraju te Vas molimo da nas kontaktirate i zatražite ponudu.

Radi ilustracije navest ćemo jedan primjer: renoviranje Vaše postojeće kupaonice može varirati od 3.000 kn za najjednostavnije rješenje i opremu do 15.000 kn za kompliciranija rješenja u izvođenju instalacija i ugradnjom luksuznijih kupaonskih elemenata.

GRIJANJE

Koju vrstu grijanja preporučamo?

Svakako dizalicu topline tj. toplinsku pumpu. Zbog brojnih prednosti, energetske učinkovitosti i komfora. Više o dizalici topline pročitajte OVDJE.