Dizalice topline mogu se koristiti za grijanje ili hlađenje a postoje i uređaji koji imaju obje opcije. Dizalica topline se može povezati na podno grijanje, ventilokonvektore ili niskotemperaturne radijatore!

Dizalica toplina ili toplinska pumpa je uređaj koji koristi energiju sadržanu u okolišu (zraku, tlu ili podzemonoj vodi) i uz pomoć kompresora podiže ju na viši temperaturni nivo kako bi se zagrijala voda koja se koristi za grijanje primjerice radijatora ili ventilokonvektora te za potrošnu toplu vodu.

Dizalice topline su izrazito učinkovite iz razloga što za ukupnu ogrijevnu snagu jednu trećinu dobijemo koristeći električnu energiju a preostale dvije trećine dolazi iz primjerice okolnog zraka (zrak voda toplinska puma).

“Dizalice topline s izvorom zraka jedan su od najnaprednijih sustava grijanja koji su dostupni vlasnicima kuća i tvrtkama. S razlogom se primjerice u Švicarskoj svaka treća novogradnja oprema nekom od tipova dizalica topline, u Švedskoj 7 od 10 novogradnji a u Njemačkoj i Islandu jedna četvrtina.”

Zahvaljujući visokoj energetskoj učinkovitosti spadaju u obnovljive izvore energije te u pravilu osiguravaju COP (coefficient of performance) tj. TOPLINSKI UČIN viši od 4. Pojednostavljeno, dizalica topline može za svaki kW utrošene električne energije predati 4 kW toplinske energije. Veći COP znači veći prijenos topline po jedinici snage pogonskog stroja!

dizalica topline optima klima

Dizalica topline može izvući toplinu iz okolnog zraka čak i pri temperaturama ispod 0°C, a zahvaljujući modernim inverterskim kompresorima, režim rada proteže se do čak nevjerojatnih -28°C. Time je zajamčeno nesmetano funkcioniranje sustava bez obzira na poziciju samog objekta ili vanjsku temperaturu.

Dizalice topline mogu se koristiti za grijanje ili hlađenje a postoje i uređaji koji imaju obje opcije.

Dizalica topline se može povezati na podno grijanje, ventilokonvektore ili niskotemperaturne radijatore!

Podno grijanje

podno grijanje optima klima

Podno grijanje je niskotemperaturno grijanje koje nam osigurava visoki komfor ravnomjernog zagrijavanja prostora s mogućnošću zasebnog reguliranja svake prostorije. Pruža optimalnu udobnost stoga je trenutno najpopularnije rješenje grijanja u svijetu. Podno je grijanje zdravstveno prihvatljivije i ekonomičnije od klasičnog radijatorskog grijanja.

Ventilokonvektori

optima klima ventilokonvektorVentilatorom se ostvaruje prisilno strujanje zraka iz prostorije preko izmjenjivačkih ploha, čime se zrak hladi ili grije, ovisno o tome struji li kroz izmjenjivač hladna ili topla voda. Korištenjem u sustavu niskotemperaturne dizalice topline, ventilokonvektori učinkoviti su izvor bilo grijanja ili hlađenja.

Niskotemperaturni radijatori

optima klima radijatorNiskotemperaturni radijatori razvijeni su posebno za rad na niskim temperaturama u kombinaciji s toplinskom pumpom i solarnom tehnikom te dopuštaju dolazne temperature do ispod 40° C.

Koristeći ovu vrstu radijatora u kombinaciji s dizalicom topline, moguće je postići dodatne uštede energije.

Prednosti i nedostatci dizalica topline

Kako ne postoji jedno univerzalno rješenje koje je pogodno za sva kućanstva i podneblja, to nas dovodi i do pitanja isplati li se uopće investicija u dizalice topline. Iz tog razloga Vam donosimo neke prednosti i nedostatke koji bi Vam mogli biti zanimljivi prilikom odabira načina grijanja.

Prednosti:

  • Korištenje prirodnih izvora energije (zrak, tlo, voda)
  • Nema štetnih emisija
  • Visoka energetska učinkovitost
  • Hlađenje ljeti
  • Niski troškovi održavanja s dugim vijekom trajanja
  • Niska razina buke

Nedostatci:

  • Viša početna ulaganja
  • Potreban je niskotemperaturni režim grijanja, što zahtijeva preinake u slučaju prelaska s visokotemperaturnog režima

optima klima dizalica toplinePLANIRANJE I PROJEKTIRANJE SUSTAVA DIZALICE TOPLINE

S obzirom na naše dugogodišnje iskustvo u izvođenju i održavanju termotehničkih instalacija i sustava slobodni smo Vam ponuditi različite varijante sustava dizalica topline. Naše iskustvo i znanje u izvođenju ovakvih,često kompleksnih sustava jamči Vam da će posao biti obavljen po pravilima struke,u dogovorenom roku i za dogovorenu cijenu.

Nudimo Vam kompletnu uslugu. Od početnog projektiranja termotehničkih instalacija,preko izvođenja svih varijanti koje mogu uključivati: frigo-mehaničarske,vodoinstalacijske, elektroinstalacijske te ventilacijske radove. Naravno, jamčimo Vam i odgovorno i stručno održavanje ovakvih sustava.

Princip rada dizalice topline je odlično prezentiran u ovom videu od Centrometala.

Sufinanciranje dizalica topline

Republika Hrvatska u suradnji s Europskom unijom često nudi subvencije za sustave dizalice topline. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost građanima sudjeluje u troškovima za korištenje obnovljivih izvora energije. Natječaji za subvencije se često objavljuju, stoga Vas molimo da često posjetite naše web stranice ili nas kontaktirate kako bi Vam mogli predstaviti aktualne pogodnosti!

Više o sufinanciranju pročitajte na stranicama fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Next Post

Najčešći problemi u radu klima uređaja