Kada govorimo o inverter klima uređajima s naprednim tehnologijama rada, grijanje pomoću klima uređaja predstavlja najisplativiji oblik grijanja na električnu energiju.

Je li grijanje na klima uređaj skuplji ili čak isplativiji oblik grijanja od ostalih?

Općenito vlada mišljenje da je grijanje na struju najskuplji oblik grijanja. Međutim, i u ovom slučaju imamo različite vrste uređaja za grijanje koji uistinu mogu biti veliki potrošači električne energije. Klasične stare grijalice i puhalice, stare i dotrajale klime sigurno spadaju u tu skupinu.

„Velik dio europskih zemalja, čak i one hladnije, koristi upravo električnu energiju za grijanje. Električna energija se uzastopce pokazuje kao najoptimalniji izbor zbog ograničenih prirodnih resursa te stalnog poskupljenja nafte i plina, kao i zbog njihove nesigurne raspoloživosti .“

No, kada govorimo o inverter klima uređajima s naprednim tehnologijama rada, grijanje pomoću klima uređaja predstavlja najisplativiji oblik grijanja na električnu energiju. Zašto? Klima uređaj će raditi maksimalnom snagom onoliko koliko je to potrebno da se postignu postavljeni uvjeti tj.željena temperatura. Nakon što se postignu optimalni uvjeti inverterski kompresor smanjuje kapacitet rada. Recimo to ovako, najbolji inverterski model klima uređaja može za 1 kW utrošene električne energije proizvesti 5 kW toplinske energije. U odnosu na običnu električnu grijalicu to je jeftinije pet puta!

princip rada inverter klime

Koje su prednosti grijanja na klima uređaj?

Prva prednost grijanja na klima uređaj je svakako ušteda energije, ako se radi o uređaju s inverterskom tehnologijom. Istraživanja pokazuju da je ovaj način grijanja za minimalno jednu trećinu jeftiniji od ostalih načina.

optimalna klima

Druga prednost ovog načina grijanja je komfor. Dovoljno je pritisnuti gumb na daljinskom upravljaču da se pokrene uređaj. Nadalje, inverter klima uređaj ne pregrijava prostor budući da održava željenu temperaturu. Također, današnje klime su vrlo tihe i imaju pregršt naprednih mogućnosti poput timera, WiFi upravljanje putem mobitela, „SLEEP“ način rada i slično. Osim toga klima uređaj je i ekološki prihvatljiv, posebice nakon što su se uveli „Eco friendly“ freoni (rashladno sredstvo) poput R410a i R32. Filteri u klimi uništavaju bakterije i gljivice te pročišćuju zrak tako da je cjelokupni sustav vrlo jednostavan za održavanje.

još jedna vrlo značajna prednost odabira klima uređaja za grijanje jest ta što uređaj za grijanje zimi koristite za hlađenje ljeti. Tu mogućnost nemaju ostali uređaji za grijanje.

Koji su nedostatci grijanja na klima uređaj?

Kao i svaki drugi sustav, i grijanje na klima uređaj ima određene nedostatke. Prvi i jedan od najčešćih nedostataka je taj što klima „puše izravno u glavu“ te tako stvar nelagodu ako se unutarnja jedinica nalazi iznad kauča, radnog ili blagovaonskog stola. Zato je vrlo važno u suradnji sa stručnjakom dobro razmotriti mjesto ugradnje klime kako ne bi došlo do toga.

Za drugi nedostatak možemo navesti nemogućnost grijanja kupaonice te potreba za postavljanjem klima uređaja u svaku sobu koju želimo grijati.

Za jedan od većih nedostataka možemo navesti stvaranje leda na vanjskoj jedinici koje samim time smanjuje učinkovitost rada klime. To se događa kada je vlažnost velika, 60 ili 70 posto, a vanjska temperatura je 0 do 10 Celzijevih stupnjeva. Tada dolazi do nakupljanja leda na vanjskoj jedinici i stvaranja izolacijskog sloja na izmjenjivaču. Kada klima radi u ovim uvjetima s nakupljenim ledom na vanjskoj jedinici onda ona sama pokreće proces otapanja leda vrućom parom iz kompresora. Za vrijeme ovog procesa dolazi do privremenog prekida grijanja u prostoriji koje može i potrajati ovisno o sloju leda.

smrznuta vanjska jedinica klime

Na što sve treba obratiti pažnju?

energetska učinkovitostPrvo i osnovno je odabir adekvatnog i kvalitetnog klima uređaja da bi imali učinkovito grijanje a time i smanjenu potrošnju električne energije. Posebno je važno za hladnija kontinentalna područja odabrati kvalitetniji klima uređaj s boljim kompresorom  za bolje i učinkovitije grijanje na niskim vanjskim temperaturama.

Dakle, prilikom odabira uređaja obratite pozornost koliko iznosi COP (Coefficient of Performance) koji vam govori koliko je pojedini model energetski efikasan, odnosno koliko kW topline može predati iz jednog kW utrošene električne energije.

Nakon odabira uređaja vrlo je važno odabrati i mjesto postavljanja uređaja.