Klima uređaje poželjno je redovito održavati ali ponekad i pored redovitog održavanja znaju se pojaviti neki problemi u radu. Ako se ti problemi pojave i kod vas, neke možete riješiti sami ali ipak predlažemo pozvati našeg servisera.

Klima uređaje poželjno je redovito održavati ali ponekad i pored redovitog održavanja znaju se pojaviti neki problemi u radu. Ako se ti problemi pojave i kod vas, neke možete riješiti sami ali ipak predlažemo pozvati našeg servisera.

Najčešći problemi koje se znaju pojaviti su sljedeći:

1. Curi voda iz unutarnje jedinice

Curenje vode iz unutarnje jedinice je vrlo čest problem tijekom ljetnih mjeseci kada je temperatura zraka, a i razina vlage visoka. Na unutarnjoj jedinici se stvara kondenzat ako je velika razlika u temperaturi prostorije i same unutarnje jedinice. Da bi se to izbjeglo idealno bi bilo kontinuirano koristiti klima uređaj u periodima visoke temperature. Tako će uređaj održavati postavljenu temperaturu u prostoriji, neće se gasiti, i time će smanjiti količinu proizvedenog kondenzata.

Nadalje, prozori ne bih smjeli biti otvoreni kada klima uređaj radi, jer će ulazak topline izvana još više pospješiti stvaranje kondenzata. Uređaj će morati duže vremena raditi jačim režimom rada kako bi održao temperaturu prostorije, što u konačnici znači i veću potrošnju električne energije.

Još jedan od razloga stvaranja kondenzata na unutarnjoj jedinici mogu biti i začepljeni filteri prašine. Ovi filteri se trebaju čistiti na tjednoj bazi za vrijeme pojačanog korištenja uređaja. Isto tako može se dogoditi da u crijevo uđe kukac ili se crijevo jednostavno začepi od mulja.

Nedostatak rashladnog sredstva također može uzrokovati curenje vode.

2. Curi voda na vanjskoj jedinici

Curenje vode na vanjskoj jedinici je uobičajena i normalna pojava tijekom zimskih perioda kada klima uređaj radi u režimu grijanja. Voda se skuplja u dnu kućišta vanjske jedinice i kroz kondenzacijsko crijevo se usmjerava u neki odvod. Ako nije napravljen odvod na podnožju vanjske jedinice kondenzat će curiti sa sredine podnožja vanjske jedinice. Potrebno je postaviti odvodnu cijev na slivnik u donjem dijelu vanjske jedinice, koja će kondenzat voditi na određenu poziciju. Isto tako, ako skuplja veća količina vode ili je uopće nema, potrebno je pozvati servisera.

 optima klima servis klime

3. Neugodan miris se širi iz uređaja

Razlog za neugodna miris iz klima uređaja su prljavi filtri ili izmjenjivač topline, kadica za odvod kondenzata ili turbina ventilatora, odnosno nakupine bakterija i gljivica na njima.  Filtere možete sami izvaditi i očistiti dok za čišćenje izmjenjivača topline, kadice za odvod ili turbine ventilatora treba pozvati našeg servisera.

Vlagu koja ostaje nakon rada klima uređaja možemo ukloniti načinom rada ventilacije, gdje uređaj ne radi ni u režimu grijanja ni hlađenja ali će isušiti unutarnju jedinicu. Također se preporučuje redovito provjetravanje prostorije kako bih se omogućila izmjena svježeg zraka.

optima klima servis

4. Bučna vanjska ili unutarnja jedinica

Ako je, nakon same ugradnje, vanjska jedinica jako bučna, vjerojatnost je da nije dobro postavljena ili nije ugrađena prema instalacijskim uputama proizvođača. Ako se dogodi da nakon određenog vremena klima počne brujati, mogući su ovi razlozi:

  • ventilator se pomaknuo iz osi rotiranja
  • istrošili su se ležajevi na motoru ventilatora
  • zapinjanje cijevi
  • nedostatak rashladnog sredstva

U slučaju da je sam kompresor bučan, većina stručnjaka smatra da je to prvi znak dotrajalosti klime. Ako je unutarnja jedinica previše bučna, najčešći je razlog kvar na motoru ventilatora. U svakom od ovih slučajeva potrebno je kontaktirati našeg servisera koji će utvrditi uzrok buke i otkloniti kvar.

5. Klima ne počinje s radom ni u jednom režimu

Najprije treba provjeriti napajanje električnom energijom. U onu utičnicu u kojoj je uključen klima uređaj, uključi se neki drugi uređaj za provjeru ispravnosti utičnice Sljedeći korak je provjeriti ispravnost daljinskog upravljača. Ako displej daljinskog ništa ne prikazuje, vjerojatno su samo istrošene baterije pa ih zamijenite.

Nekad se dogodi da na displeju daljinskog stoje zadane funkcije, ali signal s klimom se ne može uspostaviti. Tada se na unutarnjoj jedinici podigne poklopac i s desne strane pritisne mali prekidač pomoću kojega se pokrene klima. Ako ni tada klima uređaj ne radi, treba pozvati servisera.